جلسه بررسی و هم اندیشی معضلات انتقال پسماند استان تهران به منطقه فشافویه
جلسه بررسی و هم اندیشی معضلات انتقال پسماند استان تهران به منطقه فشافویه به ریاست حاج حسن خلیل آبادی رئیس شورای اسلامی شهرستان ری و عضو شورای اسلامی شهر تهران ، ری و تجریش ؛ با حضور جناب آقای مهندس علیرضا محجوب نماینده محترم مردم تهران ، ری شمیرانات ، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ، حضرت حجت الاسلام والمسلمین میثم درگاهی امام جمعه محترم شهر حسن آباد ، فیض ا... امامی بخشدار محترم فشافویه ، محسن تاجیک شهردار محترم حسن آباد ، جناب سرهنگ امیر اسحاقی جانشین محترم مجموعه پدافند هوایی ، جناب آقای احمد رضا بیاتی شهردار محترم شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) ،سرکار خانم آذر موحد معاونت محترم فنی و عمرانی شرکت شهر فرودگاهی امام(ره) ، جناب آقای دوست طلب مدیر کل محترم بازرسی شرکت شهر فرودگاهی امام(ره) ، جناب آقای فرامرز یاوری مشاور محترم مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری ری (منطقه آزاد فشافویه ) ،جناب آقای داود تورانی کارشناس محترم امور عمرانی فرمانداری ری ، سرکار خانم مرجان روستایی کارشناس محترم محیط زیست شهرستان ری ، سرکار خانم جواهری پور نماینده محترم سازمانهای مردم نهاد شهرستان ری ، جناب آقای حسین بیدگلی ریاست و جناب آقای نفر عضو محترم شورای اسلامی بخش فشافویه ، حضور نماینده محترم شبکه سراسری رادیو ایران و اصحاب رسانه به میزبانی اعضای محترم شورای اسلامی شهرحسن آباد فشافویه روز دوشنبه مورخ 30/10/1398 در صحن شورای اسلامی شهر حسن آباد برگزار و حاضرین در جلسه به بحث و تبادل نظر در زمینه مخالفت با انتقال پسماندهای تهران به منطقه فشافویه (اراضی هوشنگ آباد و عزیز آباد ) پرداختند .
در ابتدای جلسه و پس از تلاوت آیاتی چند از کلام ا... مجید ، خوش آمدگویی و خیر مقدم توسط آقای علیرضا زندی کریمخانی رئیس شورای اسلامی شهر حسن آباد و عضو شورای اسلامی شهرستان ری به حاضرین در جلسه اعلام و از زحمات و حضور این عزیزان تشکر و قدردانی گردید . در ادامه ایشان خواستار استماع نظرات حاضرین در نشست در رابطه به موضوع جلسه شدند .
جناب آقای حاج حسن خلیل آبادی رئیس شورای اسلامی شهرستان ری و عضو شورای اسلامی شهر تهران بیان داشتند : طبق بررسی های انجام شده از سوی محققان و کارشناسان محیط زیست ، احداث مرکز پسماند در مراتع هوشنگ آباد علاوه بر معضلات زیست محیطی از نظر اخلال در توسعه صنعت گردشگری نیز تاثیر گذار است . همچنین با ذکر این مطلب که بخش فشافویه از نگاه حداقلی مسئولان استانی برخوردار است، اظهار نمودند : شهرستان ری و به خصوص بخش فشافویه به واسطه قدمت منطقه در گذشته مهد تمدن، علم و تولید و توسعه بوده اما در حال حاضر مورد غفلت و بی توجهی مسئولان قرار گرفته است.
وی افزود: در حال حاضر بخش کشاورزی شهرستان ری و بخش فشافویه نیز از جهت تامین آب مورد نیاز با مشکل مواجه است و با وجود اینکه تمامی آب های سطحی و فاضلاب های تهران به شهرری سرازیر می شود هیچ سهمی از این منابع ندارد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران در ادامه گفت: در حال حاضر مراتع سرسبز فشافویه و منابع طبیعی احیا شده در این منطقه تبدیل به محل انباشت پسماند ساختمانی و صنعتی شده است و اخیرا نیز بناست بر اساس برنامه های استانی مراتع هوشنگ آباد تبدیل به مرکز پسماند ویژه گردد.
ایشان در پایان اعلام داشتند به جهت رفع این مشکل بایستی به صورت ملی اقدام گشته و از آزمون و خطا ، به سمت عملکرد علمی سوق داده شود . اجرای هر پروژه نیاز به زیرساخت های لازم دارد و از مسئولین محیط زیست به ویژه آقای کلانتری درخواست می گردد به موضوع ورود نمایند . در ادامه آقای خلیل آبادی در خصوص حساسیت زایی و حضور رسانهها در این رابطه و همچنین موضوع پسماند سوزی در منطقه پیشنهاد دادند که این موضوع باید با اعتراض ها مداوم باشد تا به نتیجه مناسب برسد و مردم به خواسته های خود دست یابند .
**
سپس امام جمعه محترم فشافویه فرمودند : اقدام نمایندگان مردم و مسئولین در جهت هم اندیشی و بررسی چگونگی جلوگیری از انتقال این مرکز به بخش فشافویه ستودنی است.
معضل پسماند می بایست در هر منطقه حل و رفع شود و انتقال آن به مناطق دیگر تبعات بیشتری در پی خواهد داشت
وی افزود: در بررسی این معضل نباید به پاک کردن صورت مسئله اکتفا کرده و به طور کامل معضل پسماند را از کلانشهر تهران به شهرستان های هم جوار انتقال داد.
امام جمعه فشافویه با اشاره به اقدامات و فعالیت های اعضای شورای شهر و بخش حسن آباد و سایر نمایندگان مردمی گفت: امام حسن مجتبی (ع) می فرماید بالاتر از خدمت به خلق اجر و فضیلتی وجود ندارد که البته شرط پذیرفتنی بودن آن خلوص نیت است.
حجت الاسلام درگاهی در پایان خاطر نشان کرد: باتوجه به ظرفیت ها و امکانات داخلی می توان با تکیه بر دانش متخصصان و برنامه ریزان در جهت رفع مفصل پسماند گام های ارزشمندی را برداشت.
**
رئیس شورای اسلامی شهر حسن آباد گفت: بخش فشافویه دارای ظرفیت ها و پتانسیل های فراوانی است ، مردم این منطقه از دوستداران نظام و ولی نعمتان ما هستند ، اما در تصمیمات استانی با ارائه برنامه های آسیب رسان از رشد و پیشرفت آن جلوگیری می شود
علیرضا زندی، همچنین اظهار داشت: امروز یکی از وظایف اصلی انسان ها حفظ محیط زیست و سلامت جامعه است، لذا مخالفت خود را به عنوان نماینده مردم حسن آباد در شرایط فعلی که محیط زیست و منابع طبیعی حسن آباد به دلیل انتقال مرکز پسماند به این منطقه در معرض خطر است، اعلام میکنیم.
وی افزود: ضمن قبول و تأکید سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران حق اعتراض و دفاع از حقوق مردم منطقه را بر خود واجب می دانیم، لذا میبایست از اجرای سیاست گذاری های اشتباه و کارشناسی نشده که تبعات منفی زیادی را به منطقه سرازیر میکند جلوگیری شود.
رئیس شورای اسلامی شهر حسن آباد در ادامه گفت: حسن آباد به واسطه منابع طبیعی در اختیار، همجواری با فرودگاه امام خمینی(ره)، همجواری با بزرگترین شهرک صنعتی خاورمیانه و منطقه آزاد و ویژه اقتصادی فرودگاه گنجینه نهان استان تهران محسوب می شود.
وی تصریح کرد: فرودگاه بین المللی امام (ره) آبروی نظام و ویترین کشور میباشد ، سایت موشکی نشان دهنده اقتدار نظام است ، منطقه ویژه اقتصادی و شهرک صنعتی شمس آباد ، قطب تولید و اقتصاد مملکت هستند ،بخش فشافویه دارای ظرفیت ها و پتانسیل های فراوانی است اما در تصمیمات استانی با ارائه برنامه های آسیب رسان از رشد و پیشرفت آن جلوگیری می شود.
زندی در ادامه با بیان اینکه انتقال معضلات متعدد از سوی کلانشهر تهران به شهرستان ری جای بحث دارد، خاطر نشان کرد: طرح ایجاد مرکز پسماند در سال های گذشته نیز مطرح شده و به دلیل مجاورت با فرودگاه امام خمینی (ره) و اهمیت این منطقه اجرایی نشده بود ، اما اخیرا برای بار دوم این موضوع مطرح شده است.
**
شهردار حسن آباد گفت: بر اساس اسناد موجود زباله های عفونی و بیمارستانی نیز مقرر است که در مجتمع پسماند در فشافویه دفع شود، اگر کار به صورت علمی و کارشناسی شده بود مشکلی وجود نداشت اما انجام این اقدامات بدون زیرساخت های مناسب آسیب رسان خواهد بود
محسن تاجیک، شهردار شهر حسن آباد در نشست بررسی و هم اندیشی رفع معضلات انتقال پسماندهای خطرناک صنعتی و بیمارستانی استان تهران اظهار داشت: مباحث زیست محیطی ، آب و خاک در کشور و حتی این منطقه را رو به نابودی برده و بیش از ۱۴ قانون از جمله قانون حفظ مراتع کشور، قانون اساسی، قانون مدیریت پسماند، قانون هوای پاک و ... وضع شده اما با معضلات و مشکلات مواجه هستیم.
وی افزود: منشأ و منبع بوی نامطبوع با توجه به استقرار صنایع آلاینده در شهرستان ری کاملا مشخص است اما مسئولین استانی همچنان به دنبال یافتن منابع دیگری هستند.
تاجیک در ادامه گفت: به دنبال بی توجهی مسئولین بسیاری از امکانات و ظرفیت های بخش فشافویه از جمله کشاورزی و منابع آبی این منطقه در حال نابودی است.
وی تصریح کرد: در بازدیدی که از اراضی بیرونی آرادکوه انجام دادیم متوجه شدیم که هزاران هکتار از اراضی مجاور مجتمع دفع پسماند نیز تخریب شده و محیط زیست منطقه آسیب جدی دیده است، لذا با توجه به استقرار این واحد آلاینده در نزدیکی شهر حسن آباد انتقال نوع دیگری از آلاینده ها به این منطقه نشان از بی مهری مدیران به این منطقه دارد.
شهردار حسن آباد با اشاره به برنامه های توسعه گردشگری در منطقه بیان کرد: بهترین منطقه تولید گندم خشک شده و سهم حق آبه کشاورزی منطقه از بین رفته و با توجه به اهمیت این موضوع می بایست در سطح کشوری مطرح شود.
وی تاکید کرد: بر اساس اسناد موجود زباله های عفونی و بیمارستانی نیز مقرر است که در مجتمع پسماند در فشافویه دفع شود، اگر کار به صورت علمی و کارشناسی شده بود مشکلی وجود نداشت اما انجام این اقدامات بدون زیرساخت های مناسب آسیب رسان خواهد بود.
**
شهردار شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) گفت: موضوع انتقال پسماند چون جنبه مردمی و بین المللی دارد باید در سطوح بالای کشوری مورد توجه قرار گیرد زیرا که از منظر کارشناسان مصلحت کشور در عدم انتقال این مرکز می باشد
احمد رضا بیاتی، شهردار شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) در نشست بررسی و هم اندیشی انتقال مرکز پسماند به فشافویه اظهار داشت: فرودگاه امام خمینی (ره) در عمل تنها فرودگاه بین المللی کشور است و سایر فرودگاه ها عملا بین المللی نیستند و گاها بنا به شرایط پروازهای بین المللی در آنها برقرار می شود و دایمی نیز نیست.
وی با بیان اینکه مخالفت شهر فرودگاهی امام خمینی نسبت به انتقال مرکز پسماند به اطراف فرودگاه کاملا جدی است، افزود: هرگونه اخلال در وضعیت فرودگاه بین المللی و عملیات و کیفیت خدمات تاثیرات و تبعات ملی و فراملی دارد.
شهردار شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در ادامه گفت: منطقه فرودگاه همیشه متاثر از اتفاقات غیر منتظره بود و اینکه اتفاق منتظره و از پیش تعیین شده نیز بر آن تحمیل شود قابل قبول نیست لذا برای حل این معضل در حال پیگیری موضوع هستیم.
وی تصریح کرد: در حال حاضر فرودگاه امام خمینی (ره) دارای ۱۴ هزار هکتار وسعت می باشد که می بایست مرکزی برای تحول اقتصاد اطراف خود از نظر گردشگری و اقتصاد های وابسته باشد.
بیاتی مطرح کرد: موضوع انتقال پسماند چون جنبه مردمی و بین المللی دارد باید در سطوح بالای کشوری مورد توجه قرار گیرد زیرا که از منظر کارشناسان مصلحت نظام در عدم انتقال این مرکز می باشد.
وی تاکید کرد: مسافران پس از ورود به کشور و فرودگاه بین المللی با طی حدود ۳۰ کیلومتر مسافت وارد جنوب شهر تهران شده و با انواع و اقسام مسائل منفی مواجه می شوند که شامل بوی نامطبوع، نخاله های اطراف جاده ای و ... است.
شهردار شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در پایان خاطر نشان کرد: مسافران ورودی به شهر تهران در مسافتی ۵۰ کیلومتری به شهر تهران از یک تونل به اصطلاح وحشت با تمامی مشکلات و معضلات عبور میکند و بعد انتظار داریم که سرمایه گذار خارجی و رونق توریسم نیز در کشور فعالیت داشته باشد.
**
بخشدار فشافویه گفت: انتشار بوی نامطبوع در شهر در حالی اتفاق می افتند که واحد های آلاینده مدعی رعایت تمامی استاندارد ها هستند
فیض ا... امامی، بخشدار فشافویه در جلسه هم اندیشی و بررسی انتقال مرکز پسماند به مرکز فشافویه اظهار داشت: با توجه به انتقاداتی که از سال های گذشته به مرکز آرادکوه بوده، مسئولان به فکر انتقال معضل افتادند و هوشنگ آباد را برای اجرای این طرح معرفی کردند.
وی افزود: عدم انتقال مرکز پسماند به فشافویه مطالبه مردمی است و تمامی مسئولین و نمایندگان مردمی نسبت به آن ناراضی هستند.
بخشدار فشافویه در ادامه گفت: انتشار بوی نامطبوع در شهر در حالی اتفاق می افتند که واحد های آلاینده مدعی رعایت تمامی استاندارد ها هستند.
وی تصریح کرد: مسافران فرودگاه امام خمینی بلافاصله پس از ورد در معرض بوی نامطبوع قرار میگیرند و این در حالی است که تمامی اقدامات برای خرید زمین نیز انجام شده است.
**
در ادامه خانم جواهری پور مسئول محترم انجمن های مردم نهاد ضمن تشکر از برگزاری جلسه ،به عنوان یکی از فعالان محیط زیستی گفتند که عملکرد مدیریتی در زمینه پسماند در کشور و بخصوص در تهران مناسب نبوده هرچند زباله به عنوان طلای کثیف شناخته میشود ولی روشهای بهره برداری از آن به صورت طلایی نبوده تا از آن به عنوان سرمایه گذاری مناسب استفاده شود
**
به گزارش فشافویه نیوز حسین بیگدلی، رئیس شورای اسلامی بخش فشافویه در جلسه هم اندیشی انتقال پسماند به فشافویه اظهار داشت: موضوع پسماند و انتقال آن به فشافویه در هوشنگ آباد ادامه دارد و اخیرأ شهروندان در خصوص تخلیه دو کامیون پسماند بیمارستانی در اطراف شهر فرودگاهی امام خمینی خبر دادند و اعلام نمودند : اطلاعات کارشناسان محلی در انتقال مرکز پسماند به فشافویه لحاظ نشده است . وی افزود: کامیون های حاوی زباله های بیمارستانی و عفونی که اجازه تخلیه در آرادکوه را نداشته وارد بخش فشافویه شده و اقدام به تخلیه نموده اما از سوی افراد محلی با آن برخورد شده است.
بیگدلی در ادامه گفت: زباله سوزی های شبانه در سطح بخش فشافویه به صورت متمرکز و پراکنده به صورت مستمر انجام می شود و انتقال این مرکز نیز دلیلی بر افزایش این زباله سوزی ها خواهد شد.
**
احمد قدرتی نایب رئیس شورای اسلامی شهر حسن آباد فشافویه در جلسه هم اندیشی انتقال پسماند به فشافویه اظهار داشت: پیش از این در سال های ۸۲_۸۳ پیگری موضوع انتقال پسماند به فشافویه به دلیل نبود اطلاعات محلی مسکوت شد. وی افزود قوانین بین المللی برای مراکز دفن زباله در حریم فرودگاه ها وضع شده اما قرار گیری مرکز پسماند در ۱۰ کیلومتری فرودگاه امام خمینی (ره) بر خلاف قوانین است.
در نهایت پس از جمع بندی نظرات حاضرین در جلسه و با توجه به اهمیت ملی موضوع، موارد ذیل مورد تصویب قرار گرفت :
با عنایت به اینکه در این رابطه حقوق اجتماعی شهروندان و مسائل زیست محیطی مورد توجه قرار نگرفته است ، موضوع با تعدادی از نمایندگان محترم مجلس درمیان و رایزنی لازم صورت پذیرد ، و مقرر شد موضوع در سطح کلان از طریق آقای مهندس محجوب به مجمع نمایندگان محترم شهر تهران در مجلس شورای اسلامی و مسئولین کشوری منعکس گردد .
در جانمایی فضای مورد نظر جهت پسماند شهر تهران ، بازنگری گردد .
به حقوق اجتماعی شهروندان توجه گردد .
تفاهم نامه مسئولیت اجتماعی تنظیم و اجرا گردد .